< Tillbaka

Skiss: SGU (Statens Geologiska Undersökning)

ANALYTIKER: Så påverkas elbilsmarknaden av stigande litiumpriser

Publicerad: 8 Dec 2022
Priset på den sällsynta metallen litium har stigit kraftigt i år, något som kan väntas få stor påverkan på marknaden för elbilar och för tillverkarna. Det menar danske branschanalytikern Rene Tønder.

Priserna på litium, som är en viktig råvara till elbilsbatterier (litiumjon-batterier) har tredubblats de senaste 12 månaderna och den prisuppgången har också gjort att elbilsbatterierna har blivit dyrare. Det uppger dansken Rene Tønder, mångårig analytiker av fordonsbranschen.

Han varnar nu för att priserna på litium kan komma att fortsätta att stiga under 2023 och att de höga prisnivåerna kommer att bestå under flera år framöver.

De höga litiumpriserna kan också väntas medföra att biltillverkarna drar sig för att introducera elbilar i nya – det vill säga lägre – prissegment. Detta kommer ”sinka men inte stoppa tillväxten av elbilarnas marknadsandel”, skriver Rene Tønder i en sammanfattning av sin marknadsanalys. En avmattning av den snabba tillväxten för elbilar är alltså att vänta framöver, avslutar Rene Tønder.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan