< Tillbaka

Foto: Drivenow (Bildelningstjänst)

Analytiker: Därför kommer inte bildelningen påverka eftermarknaden

Publicerad: 30 Mar 2023
Den nya och allt populärare ägarformen för bilar – bildelningstjänsterna – kommer inte att orsaka mindre arbete för verkstäderna. Det menar fordonsbranschanalytikern Rene Tønder.

Den så kallade bildelningen är en just nu ganska snabbt växande företeelse. Bildelningen innefattar tjänster där man kan dels hyra en bil på exempelvis vecko- eller månadsbasis och uppsägningstiderna för abonnemangen brukar ofta vara korta eller inga alls. Bildelning kan också innebära att man hyr en bil för en enskild resa – några timmar i taget – och betalar enbart för den använda tiden och körsträckan.

Rene Tønder, som är en flitigt citerad dansk fordonsbranschanalytiker, menar att en övergång från traditionellt ägande av en bil bland hushållen i städerna till bildelning skulle komma att innebära en större positiv effekt på miljön än övergången till eldrift. Detta eftersom varje bil i en bildelningstjänst nyttjas i mycket högre rgad än en privatägd bil vilken står oanvänd större delen av tiden.

Samtidigt skulle en kraftigt ökad bildelning i samhället innebära att bilarna blir färre, påpekar Rene Tønder. Men detta skulle ändå inte innebära att det blir mindre jobb för fordonsverkstäderna, menar han. Förklaringen är, menar Rene Tønder, att en bil som används i en bildelningstjänst körs betydligt mer än vanliga privatägda bilar.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan