< Tillbaka

Amerikanska bilägare ger tummen ned för Volvo, Polestar och Teslas kvalitet

Publicerad: 11 Jul 2022
I en omfattande amerikansk konsumentundersökning får Volvo, Polestar och Tesla låga betyg för kvaliteten av 84 000 amerikanska konsumenter.

Det är data- och analysfirman J.D. Power som varje år genomför konsumentundersökningen ”U.S. Initial Quality Study” (IQS) med 223 frågor om bilägares upplevelser av nya bilar. Undersökningen är uppdelad i flera olika kategorier, bland annat infotainment, funktioner, reglage, skärmar, körhjälpssystem, interiör, säten, körupplevelse med mera. 

Resultatet ger en lathund till vilka bilar som anses mest felfria. Det är också en undersökning som noga följs av biltillverkare som vill fånga upp bilägarnas synpunkter så att eventuella fel och brister kan åtgärdas.

Listan toppas av Buick med 139 problem per 100 bilar tätt följt av Dodge och Chevrolet, medan Polestar ligger i botten med 328 problem per 100 bilar. Även Volvo och Tesla hamnar långt ned på listan, Volvo med 256 fel per 100 bilar och Tesla med 226 fel per 100 bilar. Mätningen gjordes under februari till maj i år. 

Sammantaget visar undersökningen att nyare bilar har större kvalitetsproblem än traditionella modeller. Värst är det för premiumbilarna, som har fler brister än volymbilarna. Köpare av premiumbilar väljer ofta mer teknik i sina bilar, vilket förstås bidrar till en högre komplexitet – och högre risk för fel.

Resultatet visar också att elbilar (och hybrider) har fler kvalitetsproblem än fossildrivna bilar. Fossilbilar har i snitt 175 problem per 100 bilar. Laddhybrider har 239 problem och rena elbilar 240 problem per 100 bilar. Stor skillnad alltså! 

En stor anledning till att bilarna får fler problem skylls delvis på infotainment- och körhjälpssystemen. Det handlar om problem med uppkoppling, röstigenkänningssystem, känsligheten på skärmar, Bluetooth-systemet. Körhjälpssystemen har blivit ett värre problem i år jämfört med förra året. 

Hela undersökningen hittar du här: 

https://www.jdpower.com/business/press-releases/2022-us-initial-quality-study-iqs

 

 

 

Kopiera länk
Copy
18 Apr, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Stockholm: Bilyaa Group AB, Hovslagarevägen 37, Sollentuna, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
9 Maj, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Sundsvall: Scandic Sundsvall City, Trädgårdsgatan 31, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
Visa fler händelser

PRENUMERERA NYHETSBREV(3)

 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan