< Tillbaka

Amerikanska bilägare ger tummen ned för Volvo, Polestar och Teslas kvalitet

Publicerad: 11 Jul 2022
I en omfattande amerikansk konsumentundersökning får Volvo, Polestar och Tesla låga betyg för kvaliteten av 84 000 amerikanska konsumenter.

Det är data- och analysfirman J.D. Power som varje år genomför konsumentundersökningen ”U.S. Initial Quality Study” (IQS) med 223 frågor om bilägares upplevelser av nya bilar. Undersökningen är uppdelad i flera olika kategorier, bland annat infotainment, funktioner, reglage, skärmar, körhjälpssystem, interiör, säten, körupplevelse med mera. 

Resultatet ger en lathund till vilka bilar som anses mest felfria. Det är också en undersökning som noga följs av biltillverkare som vill fånga upp bilägarnas synpunkter så att eventuella fel och brister kan åtgärdas.

Listan toppas av Buick med 139 problem per 100 bilar tätt följt av Dodge och Chevrolet, medan Polestar ligger i botten med 328 problem per 100 bilar. Även Volvo och Tesla hamnar långt ned på listan, Volvo med 256 fel per 100 bilar och Tesla med 226 fel per 100 bilar. Mätningen gjordes under februari till maj i år. 

Sammantaget visar undersökningen att nyare bilar har större kvalitetsproblem än traditionella modeller. Värst är det för premiumbilarna, som har fler brister än volymbilarna. Köpare av premiumbilar väljer ofta mer teknik i sina bilar, vilket förstås bidrar till en högre komplexitet – och högre risk för fel.

Resultatet visar också att elbilar (och hybrider) har fler kvalitetsproblem än fossildrivna bilar. Fossilbilar har i snitt 175 problem per 100 bilar. Laddhybrider har 239 problem och rena elbilar 240 problem per 100 bilar. Stor skillnad alltså! 

En stor anledning till att bilarna får fler problem skylls delvis på infotainment- och körhjälpssystemen. Det handlar om problem med uppkoppling, röstigenkänningssystem, känsligheten på skärmar, Bluetooth-systemet. Körhjälpssystemen har blivit ett värre problem i år jämfört med förra året. 

Hela undersökningen hittar du här: 

https://www.jdpower.com/business/press-releases/2022-us-initial-quality-study-iqs

 

 

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan