< Tillbaka

Aiways till Sverige

Publicerad: 9 Dec 2021
Kinesiska elbilen Aiways lanseras i Sverige i början av januari.

Det fem år nya bilmärket från Kina intar Sverige med en modell som de kallar U5 som är en medelstor elbil med ”SUV-karaktär” och plats för fem personer. Räckvidden är 410 kilometer och snabbladdningseffekt på 90 kW. Enligt uppgift ges fem års nybilsgaranti och åtta års garanti på batteriet. Liksom med Nio går det att byta bilens batteri istället för att ladda och Aiwyas ska bygga egna stationer där man kan byta batterier, men om det kommer ske även i Sverige är oklart.

Importen av Aiways kommer skötas av det danska företaget Andersen Motors, som importerat Suzuki till Danmark i många år och har sitt kontor söder om Köpenhamn. De startade försäljningen i Danmark i våras.

Tanken är att sälja Aiways online där bilköparna blir hjälpta av 12-15 agenter som bokar upp testkörningar och ordnar leverans av bilar till kunderna. Agenterna är också servicepunkter för bilkunderna.

Peter Palm blir Sverigechef och tillträder 1 januari 2022. Han har tidigare jobbat hos Suzuki Sverige och som Network Sales manager hos KW Bruun Interdan i Sverige. 

Det europeiska huvudkontoret är i München och i Nederländerna ligger ett stort reservdelslager. Andersen Motors ska emellertid också bygga ett lager i Danmark för att serva både svenska och danska marknaden.

Text: MARIA ERIKSSON

 

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

1 Dec, 2022, Extern artikel
Stigande priser på drivmedel förändrar körbeteende
1 Dec, 2022, Extern artikel
Trelleborg åläggs att betala böter
30 Nov, 2022, Extern artikel
BKT – sluta fylla däcken med vatten
30 Nov, 2022, Extern artikel
Ny isgreppsmärkning på däcksidan
29 Nov, 2022, Extern artikel
BKT lanserar larvband i gummi
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners