< Tillbaka
2021 sammanfattat av SFVFs jurist Ulf Stefansson
Publicerad:
28 Dec 2021
Så var det dags att sammanfatta 2021 på juridikfronten från ett nytt perspektiv i form något som närmast kan likna en årskrönika.
För mig själv har det varit ett år som präglats av hemarbete där jobbet gått in i hemmet och vice versa. En stor utmaning har varit att försöka erbjuda någon form av anständig juridisk rådgivning samtidigt som det funnits ”friska barn” runt omkring som fått vara hemma från förskola.
Att ha haft färre resor har varit påfrestande socialt, men har också haft sina fördelar i de många digitala och trevliga möten jag upplevt med våra medlemmar och branschfolk i övrigt. Rådgivningen hos SFVF har stundtals ha haft ett högt tryck då vi har många medlemmar och jag märker att yngre personer gillar att mejla medan äldre gärna lyfter luren och ringer. Ibland har jag inte alltid haft möjlighet att svara så då har ett mejl varit välkommet för att inte tappa bollen.
Utan att gå in på marknadsläget vilket jag överlåter till någon av mina goda medarbetare i sina krönikor, tänkte jag avsluta med att rangordna de vanligaste problemen för 2021 som drabbat våra medlemsföretag:
1. Kunder: Tvister med kunder dominerar där ute och medan allt fler ärenden anmälts till ARN så har många verkstäder också lyckats stävja sina kunder genom utmärkt hantering och bra koll på reparationsvillkor. SFVF kommer under 2022 att erbjuda fler utbildningar i verkstadsjuridik med fokus på verkstäders skyldigheter och rättigheter.
2. Konkurrens: Frågor kring garantier är fortfarande vanligt förekommande trots att KIA-domen snart är 10 år gammal. Det har också varit många frågor kring rätten att reparera och kravställningar inom både service- och skadesidan. SFVF fortsätter att bevaka, ge rådgivning och bedriva lobbying för att konkurrens ska ske på lika villkor och arbetet intensifieras under 2022.
3. Betalningsviljan: Många företag och privatpersoner har under året haft svårigheter eller en ovilja att betala för jobb de beställt hos verkstäder. Några medlemmar, framför allt på lastbilssidan har drabbats av inställda betalningar i samband med rekonstruktioner och konkurser vilket har ökat drastiskt sedan 2020. I dagens läge gäller förblir alltså rådet att betalning sker mot leverans och att betalning mot faktura i största möjliga mån bör undvikas.
4. Reservdelar: När verkstaden upplever att det är fel på en reservdel har nästan alltid motparten inställningen att verkstaden hanterat reservdelen fel. Reservdelsgarantier låter bra i teorin men faller sällan ut till verkstadens fördel i praktiken. Att handla begagnade eller renoverade reservdelar är ofta förenat med risker där exempelvis ingen ersättning för merkostnader utgår vid fel. Rådet inför kommande år blir att se till så rätt reservdel har levererats för att sedan se till så att denna fungerar innan fakturan betalas.
5. Verkstadslokaler: Hyresavtal och problem med lokaler har präglat 2021. Många verkstäder har blivit uppsagda från sina lokaler utan att fått sin rätt till ersättning tillgodosedd från hyresvärdar. Kommuner fortsätter bedriva sin miljötillsyn av lokaler där kraven blir allt hårdare. Här har Godkänd Bilverkstad varit en hjälp till självhjälp för många verkstäder att säkerställa att miljökraven uppfylls. Självklart kan ni kontakta SFVF i de här frågorna för rådgivning.
Gott nytt år,
Ulf Stefansson
