< Tillbaka

Succé för Lernias satsning på kvinnor i fordonsbranschen

Publicerad: 25 Feb 2022
I går bjöd Lernia in till en inspirationsdag för alla fordonsutbildningar i landet - med speciell inbjudan till kvinnor. "Feedbacken var otroligt bra från deltagare och företag på plats tack vare fantastiska föreläsare", säger Kenneth Zettermark, ansvarig utbildare för fordonsutbildningen på Lernia.

Ett tiotal kvinnor fanns på plats på Lernias lokal i Göteborg, varifrån föreläsningarna livesändes. På nätet deltog över 200 personer från Lernias 13 olika utbildningsorter runt om i Sverige. 

– Det har varit en fantastisk dag med otroligt bra föreläsningar av våra inbjudna kvinnor och vår moderator Anders gjorde ett väldigt bra jobb och fick sändningen och frågorna att flyta på bra, säger Kenneth Zettermark på Lernia.

Syftet med föreläsningarna var att få fler kvinnor att bli intresserade och fylla de lediga utbildningsplatserna som Lernia erbjuder. Yrkesutbildning är ett bra alternativ till arbetslöshet. En studie från Malmö visar att unga som läst ytkresprogram på gymnasiet hade högre inkomster än sina jämnåriga och hade dessutom större sannolikhet att ha ett jo bb vid 26 års ålder.

Bland föreläsare fanns Lena Svendsen, Mechanum, som jobbat hårt med att skapa en samverkan mellan näringsliv och skola, Karoline Lindboe Englund, KlarOK som bland annat driver projekten KlarOK och R-Eject, Johanna Linder från Transportföretagen och Katarina Tham från Scania Sverige.

– Kvinnor klarar fordonsjobben minst lika bra som männen trots myter och fördomar om att det skulle vara för fysiskt ansträngande. Därför är det så viktigt med initiativ från branschen som öppnar dörren och välkomnar kvinnor som är intresserade, säger Johanna Linder på Transportföretagen.

Kenneth Zettermark:

– Det gäller nu att inte stanna upp efter den här dagen utan se detta som ett startskott på en bransch i förändring, där vi både har branschorganisationer och stora företag som hjälpt till och visat stort intresse för dessa frågor. Vi måste fortsätta synas och visa att det här är en bransch för alla.

Som råd till verkstäderna hoppas Kenneth Zettermark att man prioriterar kompetensen hos individen - att inte se en kvinnlig kollega, utan en kollega.

Att det kommer fler inspirationsdagar säger sig Lernia vara övertygade om. Vi håller utkik!

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan